Prečo sú moto rukavice dôležitým vybavením motorkára?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že moto rukavice sú skôr len na okrasu a že nemajú žiadnu praktickú funkciu pri jazde na motorke. Kedy si toto myslí, potom sa hlboko mýli. Rukavice zohrávajú podstatnú rolu a my si hneď vysvetlíme, v čom tkvie ich význam.

Rukavice ako ochranný prostriedok

Čo myslíte, že sa stane, keď na svojej motorke spadnete? Inštinktívne budete snažiť zachytiť rukami. A práve v tento moment prichádza na rad ochranná funkcia moto rukavíc. Potom už naozaj nebudete tvrdiť, že rukavice sú na nič. Moderné modely rukavíc sú vybavené chráničmi záprstných kostičiek. V oblasti prstov a vnútornej strany ruky mávajú penové panely, ktoré absorbujú energiu pri náraze. Na dlaniach potom býva dvojitá vrstva materiálu. Dôležitým kritériom pri výbere rukavíc je to, aby na riadidlách nekĺzali.

Aby vám neprechladli ruky

Pri jazde na motorke okolo vás prúdi vzduch, ktorý môže spôsobiť rýchle prechladnutie organizmu. Je preto lepšie si aj ruky chrániť moto rukavicami, a to vo vhodnej veľkosti. Keď budú príliš malé alebo úzke, môže dochádzať k odkrveniu v oblasti končekov prstov ak rýchlejšiemu pocitu zimy v rukách. Vo veľkých rukaviciach sa zase budú horšie ovládať prepínače na riadidlách. Správnu veľkosť rukavíc na motorku zistíte podľa obvodu svojej dlane. Pred kúpou treba tento rozmer zmerať a potom sa podľa neho orientovať.

V lete dajte prednosť textilným rukaviciam

Kým v chladnejších dňoch sa oplatí obliekať moto rukavice z kože, v letnom čase sú ideálnou voľbou z textilu. Mali by mať dobrý ventilačný systém, aby sa vám v nich nepotili dlane, čo je nielen nepríjemné, ale aj nebezpečné. Tieto moto rukavice na leto bývajú vybavené polstrovaním, chráničmi kĺbov aj dlaní. Ako materiál sa na výrobu chráničov využíva kevlar, karbón aj tvrdý plast.