Najčastejšie príčiny dopravných nehôd motorkárov. Dajte si pozor

Zo štatistík vyplýva, že viac ako tri štvrtiny nehôd motocyklistov majú za následok zranenie. Väčšia polovica stretov s inými vozidlami sa pritom stane na križovatkách. Aké sú najčastejšie príčiny nehôd?

Dobrá výbava je základ

Bohužiaľ všetci vieme, že na motorke treba myslieť oveľa intenzívnejšie a viac predvídať ako za volantom, kde nás chránia rôzne bezpečnostné prvky. Na motorke je základom pre bezpečnosť moto bunda, prilba, kvalitné topánky na motorku, a tiež dobre padnúce moto rukavice. Takmer polovica všetkých úrazov s fatálnym zranením sa pritom stane v zákrute. Najväčšou výbavou každého z nás by preto mala byť ostražitosť a schopnosť predvídať a správne odhadnúť situáciu. Neskúsenosť je totiž najčastejšou príčinou dopravných nehôd motorkárov.

Nadmerná rýchlosť

Ako druhá najčastejšia príčina dopravných nehôd motoriek sa uvádza nadmerná rýchlosť. Prekračovanie stanovených rýchlostných limitov, alebo tiež neprispôsobenie rýchlosti motorky aktuálnym podmienkam vozovky, to sú najčastejšie problematické vzorce správania.

Alkohol

O tom, že alkohol dokáže veľmi zhoršiť naše vnímanie, sa asi nemusíme príliš rozpisovať. Takmer polovica všetkých smrteľných nehôd motorkárov v roku 2018 zahŕňala podľa štatistík požitie alkoholu. Pohárik niečoho dobrého si preto radšej dajme až budeme bezpečne na mieste, kam sa chystáme ísť. Druhý deň potom dobre zvažujme, či už skutočne sme schopní jazdy, a či nie sú naše reflexy ešte stále ovplyvnené alkoholovým opojením alebo nadmernou únavou.

Nepozornosť

Tu sa bohužiaľ stretávame s tvrdou realitou. Môžete byť najlepší vodič, ale ak vojdete do bežnej prevádzky, váš osud je čiastočne v rukách ostatných vodičov. Nepozorná jazda zo strany motocyklistov i ostatných účastníkov prevádzky je potom ďalšou častou príčinou dopravných nehôd.

Veríme, že práve vy sa zaradíte do sprievodu spokojných motorkárov, ktorí jazdia životom s pokojom, zodpovednosťou, a tiež kvapkou šťastia.