Do Rakúska na motorke. Čo je dobré vedieť?

Plánujete si výlet, alebo priamo dovolenku k našim najbližším južným susedom? Pozrite sa na základné informácie, ktoré by ste mali poznať.

Povinná výbava

Čo sa týka predpisov ohľadom premávky na cestných komunikáciách, veľké zmeny oproti našej krajine nečakajte. V rámci povinnej výbavy motocyklistu si nezabudnite pribaliť aktuálne platnú lekárničku. Tá musí byť uložená v obale, ktorý zabraňuje vniknutiu nečistôt do jej obsahu. V rámci povinnej výbavy budete potrebovať aj reflexnú vestu – a to ako pre vodiča, tak aj pre spolujazdcov. Ďalej sa odporúča kvalitné vybavenie - moto rukavice, prilbu, topánky na motorku a ďalšie ochranné prostriedky. To ale v povinnej výbave samozrejme nie je.

Za diaľnice platíte

Známy fakt, za ktorým si naši susedia pevne stoja – za prevádzku diaľnic musia platiť všetky vozidlá. Diaľničná známka sa dá zohnať celoročná, dvojmesačná, alebo len desaťdňová. Okrem diaľničnej známky sa ešte môžete stretnúť so samostatne spoplatnenými úsekmi, medzi ktoré sa radia niektoré horské cesty, alebo aj tunely. A akou rýchlosťou vlastne na diaľnici môžete cestovať? Maximum, ktoré môže byť miestne znižované, je 130 kilometrov za hodinu.

Doklady, ktoré musíte mať pri sebe

Nezabudnite si so sebou základné doklady, medzi ktoré sa radí vodičský preukaz a osvedčenie o technickom preukaze. Rovnako budete potrebovať doklad o zaplatenom poistení pre vašu motorku. Pokiaľ idete na motocykli, ktorý nie je vašim vlastníctvom, budete ešte potrebovať potvrdenie o zapožičaní vozidla. Ten bude treba mať nachystaný v nemčine, prípadne v angličtine.

Tolerancia alkoholu

Kým v Českej republike stále platí nulová tolerancia alkoholu za volantom, naša susedná krajina má túto hranicu stanovenú rozdielne. Povolená hranica obsahu alkoholu v krvi je 0,5 promile. Keď však túto hladinu prekročíte, čaká vás nekompromisné konanie. Odobratie vodičského preukazu a tučná pokuta.