Moto bunda vás nesmie sklamať ani na dlhej dovolenke

Každý, kto sa vrátil z dlhších ciest na motorke, vám potvrdí jeden fakt: Bez dobrého oblečenia by nikdy nedošli tak ďaleko. Aké požiadavky by ste mali klásť na svoju motorkársku bundu?

Zaťažkávacia skúška

Už teraz viete, že budete na mašine jazdiť často, alebo že sa občas vydáte na dlhší výlet? V tom prípade venujte dostatočnú pozornosť výberu svojho oblečenia. Topánky na motorku aj moto bunda patria medzi úplný základ. Ešte než sa vydáte na dlhšiu dovolenku, ktorá bude skutočnou zaťažkávacou skúškou vášho vybavenia, si urobte aspoň jednodňový výlet. Tak najlepšie zistíte, či všetko pekne sedí a funguje, ako má. Stále máte možnosť svoje vybavenie obmeniť, než sa vydáte na dlhú cestu.

Toto potrebujete

Pre prípady, keď bude vaša moto bunda využívaná naozaj často, alebo dlhodobo, oceníte najmä kľúčové vlastnosti. Na cestovanie sa vždy lepšie hodí bunda textilnákožena bunda v prípade premoknutia veľmi dlho schne a je nutné ju sušiť pozvoľne. To môže zabrať dlhý čas. Vo vašej bunde by ste sa mali cítiť príjemne - nesmie nikde tlačiť. Vždy si ju vyskúšajte v posede na motorke. Ďalej sa zamerajte na reflexné a ochranné prvky. Čo si postrážiť?

Bezpečnosť na prvom mieste

Každá moto bunda musí mať základné bezpečnostné prvky, ktoré spĺňajú homologizáciu. Ramenné a lakťové chrániče sú väčšinou už obsiahnuté, takže tie nemusíte riešiť. Často majú bundy aj vlastné chrániče chrbtice, alebo napríklad spevnenú oblasť bokov. Tým sa ešte viac staráte o svoju bezpečnosť. Rovnako je vhodné, aby bunda obsahovala aspoň minimum reflexných prvkov. Aj keď v prípade zníženej viditeľnosti určite použijete reflexnú vestu, aj pri bežnom súmraku sa skutočne oplatí byť videný.

Na dlhej dovolenke zistíte, aký skvelý kus ste si zaobstarali. Každý, kto už niekedy z motorky nedobrovoľne zostúpil skôr, než mal v pláne, vám to potvrdí: bundu nikdy nedávajte, ani v horúčave.