Koža, alebo textil? Aké oblečenie je pre motorkárov lepšie?

Správne oblečenie na motorku musí v prvom rade chrániť nositeľa. Dizajn by mal byť až na poslednom mieste, pretože v prípade nehody je úplne jedno, ako vyzeráte. Moto bunda, moto nohavice a rukavice sú úplným základom a vy sa pri ich výbere najskôr stretnete s dilemou, či vybrať radšej kožené, alebo textilné.

Koža je bezpečnejšia, ale menej variabilná

Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že športoví motorkári nosia kožené oblečenie, motorkári-dobrodruhovia volia zase textil. V praxi je to samozrejme o niečo zložitejšie. Kvalitná prírodná koža je vysoko odolná voči predratiu v prípade pádu. Lepšie prilieha k telu, takže drží chrániče na svojom mieste a prebytočná látka pri jazde nikde nevlaje.
Kožené oblečenie ale poskytuje menšie pohodlie než to textilné. Nebudete v ňom tak pohybliví, nemožno si pod neho obliecť ďalšie vrstvy, a navyše prakticky nie je odolné voči dažďu. Veľa záujemcov môže odradiť aj cena, pretože naozaj kvalitné kožené oblečenie je pochopiteľne drahšie. Investície sa ale navrátia v podobe dlhšej životnosti. Koža tiež nie je príliš priedušná, pokiaľ nie je perforovaná.

Textil ponúka viac pohodlia

Výhodu textilu oceníte na dlhších cestách, kde je dôležité pohodlie, a taktiež pri jazdách, kedy očakávate zmeny počasia. Textilné oblečenie bude mať viac chráničov, aby sa trochu vykompenzovala nižšia odolnosť voči odreniu. Je ľahšia, voľnejšia a lepšie sa prispôsobí postave. Kvalitnejšie kúsky majú špeciálne odnímateľné vodotesné membrány a tiež odvetrávací systém.
Pri textilnom motorkárskom oblečení hrozí vyššie riziko, že sa chrániče pri páde posunú alebo otočia. Má kratšiu životnosť av prípade znečistenia nie je ľahké ho vyčistiť. Naproti tomu kožené oblečenie stačí utrieť vlhkou handričkou, ale vyžaduje pravidelnú údržbu. Či už sa rozhodnete pre akúkoľvek variantu, vždy uprednostnite kvalitu pred cenou. Vyhraďte si dostatok času na skúšanie, musí vám dokonale padnúť a mať chrániče na svojom mieste.