Ako prežiť horúce letné dni na motocykli

S prichádzajúcim letom treba myslieť nielen na to, ako pripraviť svoju motorku na dlhé výlety, ale hlavne na to, ako seba obrniť pred tropickým počasím. Kožená moto bunda a silné moto nohavice asi nebudú tou najlepšou voľbou, rovnako ako vziať si na seba kraťasy a tričko je krajne nezodpovedné. Aj keď sa horúco na motorke nedá úplne eliminovať, dá sa obmedziť.

Termobielizeň je nutnosťou

Základom je kvalitná funkčná termobielizeň, ktorú si oblečiete pod všetko ostatné oblečenie. Síce vás neochladí, ale zabráni lepeniu ďalších vrstiev na koži a dokáže skvele a rovnomerne odvádzať pot. Ideálne by ste mali voliť dlhé rukávy a dlhé nohavice, bude sa vám potom po celodennej jazde lepšie vyzliekať zvyšok úboru.

Letná bunda na motorku by vo vašej výbave taktiež nemala chýbať. Tieto modely bývajú priepustné a lepšie z nich sú dokonca vybavené ventilačnými prvkami. Tým zaistí príjemné odvetrávanie. Niektoré moto bundy majú špeciálnu odnímateľnú nepremokavú vrstvu, ktorá vás ochráni pred dažďom. Veľa motorkárov má v obľube čierne oblečenie, na leto ale zvážte aj iné farby. Čierna priťahuje slnečné lúče a bude vám v nej teplejšie.

Nohavice ľahšie, ale s chráničmi

Ako letné nohavice sa hodia buď klasické textilné, alebo špeciálne jeansy na motorku. Textilné nohavice sú vhodné na dlhšie prechádzky a mali by byť opatrené ventiláciou. Samozrejme musia mať chrániče kolien. Jeany bývajú vystužené špeciálnym materiálom, rovnako musia mať chrániče kolien a sú veľmi pohodlné aj na prípadné prechádzky.

Ani v horúcich dňoch nezabúdajte na moto rukavice a špeciálne topánky na motorku, opäť v špeciálnej letnej úprave, ktorá lepšie odvetráva. Čo sa týka rukavíc, na dlhšiu trasu pribaľte aspoň na jeden pár navyše, aby ste ich mohli v prípade prepotenia meniť. Vhodná môže byť aj chladiaca vesta, ktorá využíva technológiu odparovania a oproti okolitej teplote môže nositeľa ochladiť až o niekoľko stupňov.