Čo rozhoduje pri kúpe bundy na motorku

Je rovnaké sa posadiť do sedla motorky alebo za volant automobilu? Kto jazdí na motocykli, iste vám potvrdí, že je v tom podstatný rozdiel. Na motorke sa budete cítiť podstatne slobodnejšie. Na druhú stranu ste na nej menej chránení pri prípadnom páde. Preto je dôležité nepodceniť výber moto oblečenie. Podľa akých kritérií by ste mali vyberať napríklad bundu na motorku?

Kľúčová úloha moto bundy

O moto bunde je možné pokojne povedať, že má veľmi podstatnú úlohu. Chráni pred nepriazňou počasia a poskytuje ochranu aj pri nehode. Rozhodujúci je výber materiálu, ktorý má vplyv na funkciu bundy aj na to, ako sa v nej budete cítiť. Je nutné vziať do úvahy, že na motorke môžete stráviť pokojne aj niekoľko hodín jazdy. Oblečenie by teda malo byť maximálne pohodlné.

Kožené moto bundy

Tradičným materiálom na výrobu moto búnd je hovädzia koža. Ponúka vysokú trvanlivosť, odolnosť proti predratiu, dobre sa prispôsobí tvaru tela. Na druhú stranu je kožená moto bunda horšie odolná voči dažďu, pomaly schne a príliš nevetrá. Horšia je aj jej údržba, ktorá vyžaduje väčšiu starostlivosť. V prípade, že vám záleží na dizajne a radi nosíte napríklad retro štýl, potom je moto bunda z kože asi najlepšou voľbou.

Kevlarové moto bundy

Kevlar je obchodná značka para-aramidového vlákna, ktoré patrí medzi moderné materiály. Ponúka vysokú odolnosť voči vysokým teplotám, je príjemný a pohodlný, a hlavne je veľmi dobre priedušný. Bohužiaľ sa príliš nehodí do daždivého počasia a má aj horšiu odolnosť voči UV žiareniu.

Polyesterové moto bundy

Medzi najčastejší materiál, z ktorého sa šijú moto bundy, je roky osvedčený polyester. Výhodou môže byť jeho nižšia cena, odolnosť voči teplu, daždivému aj veternému počasiu a maximálna pohodlnosť. Na druhej strane môže pred kúpou polyesterovej moto bundy jej väčšiu náchylnosť na predrenie.