Ako správne zvoliť veľkosť moto oblečenia

Aj pri jazde na motorke záleží na tom, čo máte na sebe oblečeného. Je to podstatné najmä z hľadiska bezpečnosti, aj keď design tu zohráva aj určitú úlohu. Ako sa orientovať pri voľbe správnej veľkosti moto nohavíc, bundy na motorku alebo moto rukavíc?

Nohavice na motorku musia byť skôr tesnejšie

Aj keď sú napríklad aktuálne moderné voľnejšie strihy na nohavice, tak pre jazdu na motorku to neplatí. Tu treba dodržiavať pravidlo, ktoré hovorí, že moto nohavice by mali byť tesné a zároveň pohodlné. Znamená to, že by ste sa do nich nemali súkať so zatajeným dychom. Nohavice by vás nemali nikde škrtiť, dôležité je to hlavne v oblasti rozkroku. Podstatným parametrom, ktorým sa budete riadiť pri výbere nohavíc, je obvod bokov. Podľa neho sa potom rozlišuje niekoľko veľkostí – od XS až po 6XL.

Moto bunda by mala byť tak akurát

Aj na veľkosť moto bundy záleží. Keď bude príliš veľká, nebude dobre tesniť a prepustí k vášmu telu prúdiaci vzduch, takže môžete prechladnúť. Ak bude naopak malá, je možné, že neskryje všetky časti tela, ktoré by mali byť chránené. Pred kúpou moto bundy si preto zmerajte obvod hrudníka pod pazuchami, rozhodujúca aj výška postavy. V súčasnej dobe sa často oblečenie nakupuje na internete. Je preto vhodné vyberať tam, kde majú e-shopy jednotlivé veľkosti odevu dobre popísané.

Moto rukavice by nemali byť ani veľké, ani malé

Vybrať rukavice na motorku nie je zase tak zložité, keď viete, ako na to. Pri ich veľkosti záleží na obvode dlane. Podľa toho sú potom v ponuke rukavice od veľkosti XXXS až po 3XL (inak od 17 cm až po 26 cm v obvode dlane). Vybrať vhodnú veľkosť rukavíc je dôležité aj preto, že príliš krátke alebo úzke môžu spôsobovať odkrvenie končekov prstov, teda rýchlejšie prechladnutie. Kožené rukavice väčšinou povolia až o jednu veľkosť. Veľké rukavice neumožňujú citlivo ovládať prepínače na riadidlách.