Ako sa starať o textilné moto oblečenie?

Vybrali ste si textilné moto nohavice alebo bundu a tešíte sa, že sa v nej budete preháňať dlhé roky? Aby to tak skutočne bolo, nevyhnete sa pravidelnej údržbe. Textilné oblečenie na motorku sa v poslednej dobe teší veľkej obľube, a nie je divu. Je lacnejšie ako kožené, chráni pred dažďom a dobre odvetráva, navyše toľko neobmedzuje v pohybe a je pomerne pohodlné.

Oblečenie, ktoré je možné prať v práčke

Textilné moto bunda aj nohavice sú čas od času potrebné vyprať, aby ste ich zbavili potu a nečistôt. Väčšinou stačí držať sa pokynov na ceduľke. Pred praním vyberte všetky odnímateľné chrániče a otepľovacie vložky, pokiaľ ich oblečenie obsahuje. Zapnite všetky zipsy. Perte ideálne na 30 ° C, pri silnejšom znečistení až 40 ° C, na čo najšetrnejší program bez žmýkania.

Používať by ste mali výhradne pracie prostriedky určené na outdoorové tkaniny. Vynechajte aviváž, bielidlo aj zmäkčovač a nevystavujte oblečenie vysokým otáčkam. Po vypraní stačí nohavice alebo bundu vypláchať v studenej alebo vlažnej vode, aby sa vyplavili zvyšky pracieho prostriedku. Oblečenie nežmýkajte, radšej ho nechajte preschnúť voľne na dobre vetranom mieste. Potom naneste impregnačný prostriedok určený špeciálne na tento druh odevu.

Ručné umývanie

Niektoré textilné oblečenie nie je možné prať v práčke a vy budete musieť pristúpiť k ručnému umývaniu. Postačí vám väčšia nádoba alebo vaňa s vodou s teplotou do 30 ° C, do ktorej nastrúhate trochu mydla na pranie. Pripravené oblečenie namočte, nechajte ho pár minút ponorené a následne hubkou opatrne vydrhnite nečistoty. Potom oblečenie opláchnite, nechajte preschnúť a naimpregnujte.

Moto oblečenie v žiadnom prípade nežehlite. Bez impregnácie sa nezaobídete, pokiaľ nechcete prísť o schopnosť odpudzovať vodu. Impregnácie väčšinou fungujú na princípe kremíkových nanočastíc, ktoré vytvoria na povrchu textilu ochrannú vrstvu, ktorá bude okrem odpudzovania vody chrániť oblečenie pred nečistotami a hmyzom. Správnou údržbou predĺžite životnosť oblečenia o niekoľko rokov.