Ako sa správne obliecť na motorku?

S pribúdajúcimi hodnotami na teplomere začína rad vášnivých motorkárov pomaly, ale iste utierať prach zo svojich dvojkolesových spoločníkov. Nová sezóna skrátka klope na dvere a spoločne s kontrolou každej jednotlivej časti motorky sa chystá itinerár, respektíve sa spisuje zoznam miest, na ktoré sa tento rok pozrú. A popri všetkých týchto činnostiach sa začína otrepávať aj moto oblečenie, ktoré nie je dobré podceniť.

Chyboval by ten, ktorý by si na seba navliekol iba tepláky, šortky alebo voľne vejúcu mikinu. Aby bola jazda na motorke bezpečná, je potrebné investovať do kvalitného oblečenia, ktoré by malo byť predovšetkým opatrené chráničmi a reflexnými prvkami. Jednotlivé komponenty musia správne fungovať a dokonale sa prispôsobovať, aby sa vodič za akéhokoľvek počasia mohol najprv sústrediť len na jazdu. Časti tela by preto mali byť chránené pred vetrom, spálením alebo aj popálením od výfukov a výfukových plynov.

Začíname od hlavy

Tou najdôležitejšou ochranou je ochrana hlavy. Bolo by chybou usadiť na motorku v okamihu, keď na našej hlave ešte nedriema prilba. Tá je ochrancom nielen pred nárazom, ale taktiež zabraňuje zhoršeniu sluchu, za čo môže obvykle vietor vinúci sa okolo nás. Čo vodiči predovšetkým ocenia, tak ochranu proti hmyzu, dažďu a vetvičkám, čo kvalitná helma tiež ponúka.

Podľa posledných prieskumov práve helma zvyšuje šance na prežitie pri prípadnom páde až o necelých štyridsať percent. Je však dôležité, aby bola homologovaná a aby nebola voľná. Musí na hlave sadnúť doslova dokonale.

Moto oblečenie nepodceňujte

Nad čím sa väčšinou len mávne rukou, je moto oblečenie. Ako už bolo spomenuté, mnohí majú tendenciu siahnuť po prvých šortkách alebo tričku, ktoré sa im váľa na pohovke. Lenže presne takéto oblečenie je tabu. Pamätajte na to, že žiadny kúsok z moto oblečenia nie je iba obyčajným kúskom. Každý diel obsahuje chrániče, ktoré môžu zmierniť následky úrazu alebo dopadu pri páde z motorky.

Zoberme si takú motorkársku bundu – tá rozhodne nie je len a iba na imidž. Obsahuje chránič chrbtice alebo pancier. A moto nohavice? Tie zase obsahujú aspoň minimálnu ochranu nôh (spravidla v sebe ukrývajú chrániče kolien).

Rukavice sú nutnosťou

Neoddeliteľnou súčasťou celého motorkárskeho outfitu sú bezpochyby rukavice. Opäť hovoríme o súčasti moto výbavy, na ktorú sa často zabúda, respektíve ktorá sa bohužiaľ zabúda. A to je samozrejme chyba. Ruky sú veľmi krehkým mechanizmom kostí a pri páde tu hrozí oveľa vyššie riziko ich zlomenia. Preto je dôležité, aby ste na ruky navliekli motorkárske rukavice a spevnili tak svoje kĺby, dlane a okolie okolo zápästia.

V súvislosti s rukavicami musíme spomenúť aj topánky. Rovnako ako ruky, aj nohy sú veľmi krehkým mechanizmom plným jemných kostí. A rovnako ako ruky, aj nohy musíme veľmi chrániť.

Výber moto oblečenia nepodceňujte

Ak ste sa domnievali, že investícia do motorky bude tá jediná nákladná, bohužiaľ ste sa pomýlili. Motorka nie je tou jedinou investíciou, ktorá je na zozname výdavkov. Je tu aj samotné moto oblečenie, ktoré si vyžaduje pri výbere veľa pozornosti.

Aj keď sa už nemôžete dočkať prvej vychádzky, predchádzať by jej mal starostlivý výber oblečenia a topánok, čomu budete venovať dostatočné množstvo času. Rozhodne sa nenechajte strhnúť kvapkovým tempom odborníkov alebo predajcov, vy budete tí, ktorí na motorke (možno prehnane povedané) hazardujú so svojim zdravím.

Pri výbere jednotlivých komponentov zohráva úlohu samozrejme cena, ale najprv sa pozerajte na kvalitu. Chcete predsa, aby vás prilba alebo chrániče riadne ochránili, netúžite po tom, aby sa pri prvom náraze rozlúskli ako dobre dozretý oriešok.