Chcete začať jazdiť na motorke? Vyvarujte sa niekoľkým chybám

Vliať adrenalín do žíl a zažiť neutíchajúce napätie. Aj tak je možné popísať jazdu na motorke. A aj to je jeden z dôvodov, prečo sa k motorkám upína stále viac a viac ľudí. Najmä mladí chlapci túžia zasadnúť na dvojkolesného spoločníka a vyhrať s ním nejednu súťaž. Ak sa tiež radíte k začínajúcim hviezdam, vyhnite sa niekoľkým chybám, ktoré vás mohli stať možno aj život. Predsa len hovoríme o adrenalínovej zábave, ktorá ide ruka v ruke s nebezpečenstvom.

Nejazdite v bavlnených nohaviciach

Inými slovami - investujte do kvalitného moto oblečenia zahŕňajúceho moto nohavice a bundu, tiež topánky na motorku a rukavice. Šortky alebo o niečo lepšie bavlnené nohavice neprichádzajú do úvahy. Aj keď hovoríme o veľmi štýlových kúskoch, neposkytujú dostatočnú ochranu a pri páde vás naozaj nespasia. Zato nohavice či bunda, v ktorých sa ukrýva nejeden chránič, môžu rapídne zmierniť dopady nehôd.

Pozor na príliš vysoké sebavedomie

Aj keď sa dnes hovorí o tom, že sebavedomie je pre človeka dôležité, pri jazde na motorke s ním buďte opatrnejší. Najmä zo začiatku si takzvaný hrebienok radšej zložte z vlasov. Myslite najprv na bezpečnosť a ohľaduplnosť, ktorú musíte na cestných komunikáciách vykázať. Nie ste na diaľnici sami.

Z počiatku je jazda na motorke predovšetkým o sebaovládaní a o disciplíne. Aj keď sa do popredia ženie vysoké sebavedomie, je potrebné svoje ego držať pod kontrolou, pretože by to mohlo viesť k čiernym scenárom, a nakoniec aj k príliš skorému ukončeniu motorkárskej kariéry.

Nejazdite príliš pomaly

Človek by povedal, že medzi začiatočnícke chyby patrí príliš rýchla jazda. V skutočnosti je však problémom príliš pomalá jazda. Je dôležité si uvedomiť, že motorka nie je auto. Pôsobia na ňu sily ovplyvňujúce stabilitu stroja s jazdcom. Príliš pomalá jazda teda nutne neznamená bezpečnú jazdu, práve naopak je to magnet priťahujúci skôr bolestivý pád.

Je dôležité sa naučiť pracovať so zvyšujúcou sa rýchlosťou a s prenášaním váhy.

Brzdím, brzdí, brzdíme

Medzi začiatočnícke chyby pri učení sa jazdiť na motorke patrí aj brzdenie. Opäť treba pripomenúť, že motorka nie je auto. Oproti autu má iba dve kolesá postavené za sebou, na čo sa musí myslieť. Brzdenie je možné prirovnať k brzdeniu na bicykli. Tiež si dávate pozor na príliš prudké zastavenie. Na rozdiel od kolesa také prudké zabrzdenie spôsobuje u motorky šmyk a následný pád, ktorý môže mať opäť nemilé následky.

Motorka má navyše oveľa menšiu styčnú plochu pneumatík a jej brzdná dráha je oveľa dlhšia. Vašou úlohou tak bude naučiť sa správne pracovať so zadnou aj prednou brzdou.

Jazda pri krajnici

Aby ste sa vyhli možným nehodám a pádom, vyhýbajte sa krajniciam. Mnohí začínajúci motorkári majú tendenciu sa držať najmä v hustejšej prevádzke viac vpravo. Je to logické, tak im skrátka napovedá inštinkt. Rovnako máme tendenciu v jazdných pruhoch prechádzať a predvádzať tak svoje schopnosti. V oboch prípadoch hovoríme o nebezpečných manévroch, do ktorých môžu zasiahnuť poryvy vetra, čím sa jazdec dostane do priameho ohrozenia.

Svoju motorku si kontrolujte

Ako začiatočník sa musíte sústrediť na zdokonaľovanie techniky. Avšak nesmiete zabúdať na pravidelnú údržbu svojho stroja. Je to opäť rovnaké ako s autom – aj automobil musíte pravidelne kontrolovať, aby ste predchádzali tomu, že uprostred križovatky vypovie svoju službu. Podobné je to s motorkami - kontrolujte tlak v pneumatikách, dodržujte pravidlá zazimovania a vyhnite sa nežiaducim čiernym scenárom, ku ktorým na cestách dochádza veľmi často.

Poznáte pravidlá cestnej premávky?

A rovnako ako keby ste šoférovali automobil so štyrmi kolesami, musíte aj pri jazde na motorke poznať pravidlá cestnej premávky. Aj v tomto prípade totiž platí, že neznalosť neospravedlňuje.