Dovolenka na motorke. Aké veci nesmiete zabudnúť?

Hurá, konečne je to tu! Dovolenka na motorke je skrátka splnený sen! Čo si so sebou nesmiete zabudnúť? Pozrite sa na zoznam vecí, ktoré by vám doma rozhodne zostať nemali.

Kufre na motorku

Je síce skvelé, že ste sa naučili používať sieťku a „pavúky“, ale kufor vám to nenahradí. Kufre na motorku sú pohodlná možnosť, ako si zabaliť všetko potrebné, a mať to neustále v bezpečí av suchu. Asi nikto si nepraje, aby mu zmokli doklady a ďalšie potreby k ceste. Do kufra tiež pohodlne umiestnite helmu a idete sa prejsť po meste. Kufre a ďalšie batožiny si vyberte presne podľa typu vašej motorky, jednoducho ich potom nainštalujete.

Chrániče

Obzvlášť na dlhších cestách sa hodí zamyslieť nad tým, že na ceste nie sme sami. Zatiaľ čo motorkárske oblečenie je už niečo ako naša druhá koža, mnohí ešte stále tápeme, čo sa chráničov týka. Pritom chrániče chrbtice alebo kolien sa obzvlášť na dlhších cestách veľmi hodí . Pre tých, čo by si predstavovali svoju moto dovolenku na okruhu, ešte pripomíname, že kevlarové chrániče sa dajú pripnúť pomocou suchého zipsu. Nie je tak potrebné si ničiť svoje motorkárske oblečenie.

Reflexné oblečenie

Nie vždy idete len za svetla, nie vždy je počasie ideálne. V prípade zníženej viditeľnosti nie je nič lepšie, než mať na sebe aj na mašine výrazné reflexné prvky. Vidieť a byť videný, to je o čo tu beží. Nemusíte byť Shakespeare, aby ste si to vzali za svoje. Reflexné vesty sú dobrou výbavou pre každú dovolenku. Tiež poznáte ten rozdiel, kedy vidíte niekoho s vestou oproti tej strašnej chvíli, keď sa vám vynorí na poslednú chvíľu? Tak toto je presne tá situácia, ktorej sa budete snažiť vyhnúť.

Takýto ten sprej

Sprej na lepenie pneumatík sa hodí pre prípad, že by ste niekde chytili defekt. Utesní prepichnutú pneumatiku bez nutnosti demontáže kolesa. Nepotrebujete ani náradie. Tak dokážete pomaly dôjsť až do servisu, kde vám pneu vymení. Pohodové riešenie do kufra, kam sa sprej zmestí. Zalepí dieru až do veľkosti 5 milimetrov, a ešte bicykel dofúkne. Na veľké machrovanie to nebude, ale do servisu nemusíte ísť na korbe vozíka, a to sa počíta.

Poistenie a zelenú kartu

Choďte do zahraničí? Nezabudnite sa pred jazdou poistiť a skontrolujte si, či máte pri sebe zelenú kartu. Klasické porekadlo K+M+B, teda kľúče, mobil a okuliare ešte doplňte o D ako doklady. Doklady, ktoré sú platné av poriadku. A poistenie, to je vždy istota. Tak čo, máte všetko v poriadku? Určite nepotrebujete deň pred odchodom zistiť, že máte uplynutý pas alebo občianku. Tak kontrolujte pravidelne: My štyria králi ideme k vám…

Lekárnička a výstražný trojuholník

Klasická výbava . Prihoďte si niečo na hnačku, niečo na zápchu. A niečo tekutého na nervy, až budete večer spomínať na všetky situácie, ktoré ste ako motorista zvládli. Výstražný trojuholník oceníte v prípade, že budete niečo na mašine opravovať a okolo bude práve počasie ako z presláveného filmu Na samote pri lese, kde toľko pršalo a pršalo. Alebo sa dostanete do situácie, keď budete pomáhať niekomu inému. Proste triangel šupnite do kufra a neriešte ho.

Intercom, ale len niekedy

Hovoríte radi so svojim batôžkom? Alebo si prajete zostať v kontakte s ďalším jazdcom, s ktorým vyrážate na cesty? Zaobstarajte si intercom. Skvelý spôsob, ako prebrať trasu jazdy, situácie na ceste, ale aj krásy okolia. Ak ale máte príliš užvanených kolegov, radšej si tento prístroj vypnite. Krik zo strachu z jazdy pri zle odhadnutej situácii, ktorá je v skutočnosti v pohode, alebo napríklad opernej árie s veľmi výrazným falzetom, to tiež práve nemusíte počúvať celý deň.

Tak čo, máte všetko? Nové diaľky už čakajú na to, až ich objavíte. Zabaľte veľa energie, pozornosti a dobrej nálady, a tá najlepšia dovolenka môže začať.