Údržba motocyklových topánok

Motocyklové topánky z celej výbavy motorkára robia tú „najčiernejšiu prácu“ preto si tiež zaslúžia vašu veľkú pozornosť pri ich údržbe, pokiaľ chcete, aby vám dlho vydržali.

Po každom použití odporúčame nechať obuv dôkladne vyschnúť a vyvetrať. Aj po krátkom použití dochádza vplyvom potenia nôh k zvlhnutiu vnútornej časti obuvi. V extrémnych prípadoch zvážte použitie prípravkov, ktoré pomáhajú absorbovať vlhkosť vo vnútri obuvi.

Podšívku topánky je vhodné niekoľkokrát za rok dôkladne vytrieť vlhkou handrou. Raz za čas vymyť aj celé vnútro topánky a následne nechať preschnúť.

Vonkajší materiál odporúčame čistiť vlažnou vodou, hubkou alebo kefou na topánky, ktorá nie je príliš tvrdá. Dôležité je neodstraňovať nečistoty vysokotlakovým čističom, pretože môžete kožu poškodiť. Podošvu odporúčame čistiť kefou.

Po umytí je nutné nechať kožu preschnúť pri izbovej teplote. Príliš rýchle vysušovanie spôsobuje lámavosť kože.

Prípravok na ošetrenie volíme podľa toho, či sa jedná: 1. celokožené topánky, 2. kombináciu kože/textil, 3. syntetické kože, 4. topánky s  membránou. Nie je nič horšie, než že si vďaka aplikácii nesprávneho prípravku membránu uzavrite v horšom prípade zničíte.

Dôležité informácie a tipy:

Vaše moto topánky by ste mali udržiavať najmä po každej dlhej jazde v daždi, pretože impregnačné látky sú z kože dažďom vymyté čo znižuje jej dobré vlastnosti.

Každých pár týždňov nastriekajte zips.

Do premočenej moto obuvi vložte noviny a postupne vysúšajte pri izbovej teplote.

Obuv držte z dosahu tepelných zdrojov.

Nikdy obuv neperte.