Údržba koženého moto oblečenia v 4 krokoch

Jazda na motorke patrí k fyzicky náročným činnostiam. Štúdia dokonca tvrdí, že je fyzicky náročnejšia ako hodina v telocvični, čo zapríčiňuje prepotenie Vášho moto oblečenia.

Krok prvý – mesh podšívka

Väčšina oblečenia zahŕňa mesh podšívku zo sieťoviny. Tá môže byť buď fixná alebo v lepšom prípade odnímateľná. Vďaka nej je vyzliekanie zmes prepoteného oblečenia jednoduchšie. Pokiaľ máte podšívku odnímateľnú ako je to prevažne u moto kombinéz, je možné ju dať do práčky a prať podľa inštrukcií na štítku. Ak je však podšívka fixná, nezostáva vám nič iné ako použiť antibakteriálny prostriedok. V prípade väčšieho znečistenia odporúčame aktívnu čistiacu penu.

Väčšina podšívok je antimikrobiálna, to znamená, že ak sa sušia na vzduchu, nemali by byť príliš páchnuce.

Krok dva – hrubé nečistoty na koži

Zaschnuté nečistoty ako hmyz a iné odporúčame odmočiť mokrou handričkou alebo špeciálnym čistiacim obrúskom na koži. Snažte sa príliš netlačiť, aby sa vrchná vrstva kože nepoškodila.
Ak vaše moto oblečenie nejaví známky hrubých nečistôt, krok 2 samozrejme preskočte.

Prejdite si každú časť vášho oblečenia a systematicky sa pohybujte tak, aby ste odstránili väčšinu hrubých nečistôt. Venujte zvláštnu pozornosť vrchným častiam motocyklových búnd, to znamená okolo ramien a hrude. Pri nohaviciach potom oblasť okolo kolien. Všetko sú to oblasti, ktoré napospol nekryje samotná motorka. Nezabúdajte na švy prípadne perforovanú kožu.

Akonáhle je počiatočné vyčistenie hotové, nechajte vaše moto oblečenie na pár hodín vyschnúť  na dobre vetranom mieste, mimo priameho slnka a tepelného zdroja.

Krok 3 – jemné čistenie a impregnácia

Ďalším krokom je dôkladné vyčistenie a ošetrenie čistiacim prostriedkom na koži. K tomu najlepšie poslúžia prípravky 2v1 alebo spreje a balzamy. K aplikácii balzamu vám dobre poslúži napr. utierka z mikrovlákna na ktorú nanesiete prostriedok.

Prípravky sú ďalej delené podľa toho, na ako upravenú useň sú určené. Na zvršok z brúsenej usne je vhodný iný prípravok, než na useň hladkú.

Tak ako pri kroku č.2 apelujeme aby ste nevyvíjali prílišný tlak, postupujte systematicky a prejdite každú časť. Osobitnú pozornosť venujte švom, kde je koža nadmerne namáhaná a tiež tu priľnú nečistoty.

Krok 4 - Impregnácia

Ak požadujete od svojho koženého moto oblečenia aj vodeodolnosť, odporúčame v konečnej fáze použiť impregnačný prostriedok ktorý je ponúkaný v spreji alebo tiež v podobe balzamu. Vždy je však nutné aby bola vrstva z kroku 3 dôkladne vsiaknutá.