Povinné ručenie u motoriek. Zoznam najčastejších chýb

Či už si kúpite automobil alebo motorku, pípnutím kreditnej karty pri platobnom termináli vám vzniká jedna povinnosť stanovená zákonom. Je jej dojednanie povinného ručenia. Z posledných prieskumov vyplýva, že síce s poistením nemá väčšina ľudí najmenší problém, napriek tomu sa nájde pár percent populácie, ktorí sa zákonom neriadia a porušujú ho. Alebo sa dopúšťa závažných chýb, ktoré by sa ju v súvislosti s poistkou nemuseli vyplatiť. Poďme si ich zhrnúť do krátkeho zoznamu.

Povinné ručenie je zbytočnosť, pokiaľ s motorkou nejazdím

Keď ste zvažovali kúpu motorky, už ste sa videli, ako sa preháňate v pohodlnom moto oblečení po ceste a navštevujete jednu krásnu pamiatku za druhú. Lenže realita po zakúpení nového dvojkolesového spoločníka bola trochu iná. Skôr sa ukázalo, že na ňu nemáte dostatok času. V poriadku, človek nemôže mať čas na všetko. Bohužiaľ tým sme skĺzli k myšlienke, že keď sa s motorkou nejazdí, poistku nie je nutné platiť.

Česká kancelária poisťovateľov v súčasnej dobe stráži, či je poistka hradená alebo nie. Ak sa zistí, že niekto svoju povinnosť úplne ignoruje, drahé pokuty sa začnú ľanúť jedna za druhou, a to za každý nepoistený deň (aj niekoľko rokov spätne). Tak pozor na to.

Poistka má nejakú časovú lehotu po jej skončení

Rovnako ako potraviny, aj povinné ručenie má dobu svojej trvanlivosti. A motoristi sú si jej plne vedomí. Vo chvíli, keď končí, by mali zamieriť na poisťovňu a dojednať si nové, nadväzujúce. Bohužiaľ sa domnievajú, že po ukončení toho súčasného je nejaká časová lehota, počas ktorej všetko platí ako doteraz.

V praxi však skončením povinného ručenia končí aj všetko krytie možných rizík. Posledný deň poistky rovná sa posledný deň krytia. Preto sa znovuobnovením rozhodne neotáľajte.

Predal som motorku, povinné ručenie už platiť nemusím

Áno, to je síce fakt, len to musí byť podložené zmluvou. To, že svoj motocykel predáte susedovi na základe ústnej dohody je síce pekné, ale poisťovne tento predaj neakceptujú, respektíve neberú do úvahy. Majte spísanú aspoň úplne základnú, jednoduchú zmluvu, ktorá bude dokladom o kúpe aj potvrdením, že poistku už vaša peňaženka hradiť nebude.