Palivo v motorkách: tipy, ako čo najviac znížiť spotrebu

Ceny pohonných hmôt bohužiaľ každoročne rastú. Ich ceny môžu niekedy dosiahnuť závratné výšky. Zatiaľ čo vodiči automobilov spotrebu väčšinou riešia, u motocyklistov to také obvyklé nie je. Pre celý rad z nich je totiž vychádzka na motocykli zábavou, pri ktorej sa náklady jednoducho neriešia. Keď majú peniaze, tak idú a pokojne aj bezcieľne, a keď peniaze nie sú, tak sa jednoducho nejde. Aj medzi motocyklistami sa ale nájdu takí, ktorí chcú za jazdu ušetriť – najmä ak sa chystajú ísť dlhšie vzdialenosti a pokiaľ majú nakúpené kvalitné moto oblečenie, ktoré nemá len sídliť v šatníka.

Správne zoradenie

Správne radenie ovplyvňuje spotrebu paliva v akomkoľvek motore vozidla – motorky aj autá. Nevyplatí sa byť v tomto ohľade leniví. Najviac paliva spáli motor pri najvyššej rýchlosti a minimálnych otáčkach. Jedna otáčka kľukového hriadeľa sa potom premietne do najväčšieho podielu otáčania zadného kolesa. Správne radenie teda vedie k tomu, že bude spotrebované čo najmenšie možné množstvo paliva.

Technický stav motocykla

Jedná sa o veľmi dôležitý faktor, ktorý dokáže poriadne prevetrať vašu peňaženku, čo sa kúpy paliva týka. Zanedbané brzdy môžu spôsobiť problémy s plynulosťou jazdy (a tiež bezpečnosťou) a tiež celý rad ďalších nepríjemností. Tiež extrémne opotrebované ložiská nábojov kolies a pohonná sada spôsobujú vyššiu spotrebu paliva. Investovať do dobrého technického stavu motocykla je dôležité nielen z hľadiska spotreby paliva, ale aj z ohľadu na vlastnú bezpečnosť (či bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky).

Tlak v pneumatikách

Čím vyšší je tlak v pneumatikách, tým menšia je odolnosť proti pohybu. Avšak zase príliš vysoký tlak zmenšuje plochu, ktorou sa pneumatika dotýka vozovky, a neumožňuje zahriatie pneumatík na optimálnu prevádzkovú teplotu. Pre úspornú jazdu je teda veľmi dôležité, aby tlak v pneumatikách bol minimálne taký vysoký, ako odporúča výrobca motocykla.

Vzduchový filter

Na tento prvok sa pri spotrebe paliva často zabúda. Je to ale veľmi dôležitý faktor! Špinavý filter (ak ste zanedbali jeho údržbu) zvyšuje odpor proti prúdeniu vzduchu. Podtlak v komore sa pri tankovaní karburátora zvyšuje, a to zvyšuje aj spotrebu paliva. Aj tu je teda veľmi dôležité nezanedbať základnú starostlivosť o svoju motorku. Športovci často používajú špeciálne filtre, ktoré sú navrhnuté tak, aby znižovali odpor prúdenia vzduchu.

Odpor vzduchu

Ak sa snažíte ušetriť, potom by ste sa mali zamerať aj na vplyv aerodynamického odporu. Ako taký odpor znížiť (a zároveň znížiť aj spotrebu)? Je to jednoduchšie, než sa na prvý pohľad zdá. Namontované tašky zvyšujú odpor, takže ich používajte iba v prípade, že v nich potrebujete niečo prevážať. Prázdne tašky sú zbytočné, a navyše spôsobujú vyššie náklady na palivo. Odpor vzduchu tiež ovplyvňuje poloha jazdca na motorke. Pri vyššej rýchlosti pohybu je dobré skloniť telo. Pokiaľ má stroj čelné sklo, oplatí sa pozrieť po aerodynamických variantoch. Dôležité je ale aj samotné oblečenie, ktoré má jazdec na sebe. Priliehavé oblečenie je efektívnejšie.

Typ pneumatík

Tiež typ pneumatík môže ovplyvniť spotrebu. Aj keď len veľmi málo. Najlacnejšie sú cestovné cestné pneumatiky, ktoré sa môžu pochváliť tým, že kladú najmenší odpor. Terénne pneumatiky alebo mäkké športové pneumatiky zasa odpor zvyšujú.

Hmotnosť motocykla

Niektorí motocyklisti sa snažia o to, aby ich motorka vyzerala čo najlepšie. To však môže významne ovplyvniť jej hmotnosť. A ako je známe, vyššia hmotnosť znamená vyššiu spotrebu. Každý kilogram navyše vyžaduje vyššiu dávku paliva. Niekedy však hmotnosť motocykla nie je len o samotnej motorke, ale aj o jej pasažieroch. Pre spotrebu je ideálne, keď motorka má iba jedného jazdca. Jeho hmotnosť je tiež možné ovplyvniť, je to ale obvykle dlhodobejší proces ako pri znižovaní hmotnosti samotného stroja.