Podľa čoho vybrať prilbu na motorku?

Motocyklové prilby majú svoju veľmi dôležitú funkciu (rovnako ako chrániče na motorku) a tou je zaistiť bezpečnosť motocyklistu. V súčasnej dobe už majú ale prilby množstvo ďalších dodatočných vlastností, ako je atraktívny vzhľad, aerodynamický tvar, výber z niekoľkých materiálov a množstvo ďalšieho. Dnes už si vyberie prilbu snáď každý. Jej cena nie je nízka, preto sa oplatí jej kúpu náležite premyslieť. Nejedná sa len o akúsi čiapku na hlavu, ale o veľmi dôležitú súčasť výbavy každého motocyklistu.

Hlavná úloha

Spoliehame sa na to, že prilbu nebudeme potrebovať. Niekedy sa ale nehode nevyhneme. A v takom prípade má svoju neoceniteľnú úlohu - chráni našu hlavu pred nadmerným poškodením, vďaka čomu môžeme v niektorých prípadoch predísť vážnemu zraneniu alebo dokonca smrti. Technológie a starostlivá výroba sa neustále zdokonaľujú, ale ani ony nevedia zázraky. Preto je nutné spoliehať sa na najmä na bezpečnosť jazdy. Pri výbere je však potrebné zamyslieť sa hneď nad niekoľkými dôležitými faktormi.

Výber správnej prilby

V súčasnej dobe je trh plný celého množstva motocyklových prilieb. Zďaleka sa nerozhodujeme iba na základe ceny alebo značky. Pre výber prilby je dôležité určiť, aký štýl jazdy na motorke preferujete a na čo bude vaša prilba slúžiť. Prilby môžu mať rôzny tvar a konštrukciu a každá má svoj účel. S tým sa samozrejme spájajú výhody aj nevýhody. Dávate prednosť rýchlej jazde alebo uvoľnenej turistike? Prilba je jediná vec, ktorá chráni vašu hlavu, keď ste na motorke. Mozog, čeľusť, oči a ďalšie sú veľmi dôležité a neexistuje protéza, ktorá by ich mohla nahradiť.

Otvorené prilby

Otvorene prilby sú obľúbené najmä u ľudí, ktorí vlastnia ťažké chrómované stroje. Ich úlohou je chrániť najmä zadnú časť hlavy a taktiež čelo. Niektoré prilby majú sklo alebo reflektor (niekedy aj oboje). Užívateľ nie je obmedzený ani sluchovo, a dokonca ani vizuálne. To bohužiaľ môže viesť ale aj k tomu, že pri dlhšej jazde vás môže obťažovať nadmerný hluk. Vzhľadom na to, že celá tvár je nechránená, existuje tu zvýšené nebezpečenstvo. Vždy má ale zakryté uši – pokiaľ nie, tak sa takej prilbe radšej vyhnite. Do tejto skupiny patria modulárne prilby a otvorené prilby v oblasti brady.

Modulárne prilby

To sú prilby pre ľudí, ktorí sa nemôžu rozhodnúť – majú odnímateľnú časť čeľuste. To znamená, že v prípade potreby urobíte z plnej uzavretej helmy plne otvorenú. Je to taký kompromis medzi prilbou otvorenou a integrálnou (teda uzavretou). Ľudia, ktorí ju vlastnia jazdia obvykle s otvorenou prilbou, v prípade chladného počasia či nepriazne počasia (alebo keď opustia mesto) si prilbu zmenia na uzavretú.

Otvorené prilby v oblasti brady

Jedná sa o zatvorenú prilbu, ktorej čeľusť je kĺbová, takže je možné ju rýchlejšie sňať (či nasadiť). V prípade nutnosti komunikácie s ostatnými nemusíme sňať celú prilbu, ale iba uvoľniť jej čeľustnú časť. Ak máte túto prilbu, pri jazde musí byť zapnutá.

Integrálne prilby

Integrálne prilby sú také, ktoré sú plne uzavreté. Chránia celú hlavu, vrátane tváre a preto sú oveľa bezpečnejšie. Sú pohodlné pri cestovaní, a to aj za zlého počasia. Zahŕňa hneď niekoľko druhov prilieb.

Športové prilby

Majú skvelý tvar, ventiláciu aj aerodynamiku. Sú skvelé pre rýchlu jazdu a veľa vydržia. Ich cena je ale pomerne vysoká.

Športové a turistické prilby

Tie sú asi najuniverzálnejšie. Ich ventilácia je na nižšej úrovni, to ale nemusí byť len nevýhodou – taká prilba je oveľa tichšia.

Offroadové (terénne) prilby

Samotnú kapitolu potom tvoria offroadové prilby, ktoré majú veľké množstvo vetracích otvorov. Ich horná časť chráni pred blatom a kameňmi. Hodí sa najmä na špeciálne terénne motocyklové športy. Vyrába sa z veľmi odolných materiálov, ktoré veľmi ovplyvňujú ako bezpečnosť motocyklistu, tak aj výslednú cenu prilby.