Ako vybrať topánky na motorku krok po kroku

Topánky na motorku budú po celú dobu jazdy chrániť celú našu nohu. Poradíme vám, ako si vybrať, aby ste boli úplne spokojní s výberom. Hurá do jednej stopy, ale najskôr - ideme kupovať topánky!

Noha ako v perinke

V žiadnom prípade neplatí, že motorkárske topánky sú nepohodlné. Sú vytvorené tak, aby boli maximálne funkčné a po celú dobu jazdy nám poskytovali maximálnu ochranu aj pohodlie. Počas jazdy sa pritom noha nachádza v mnohokrát nepríjemných polohách. Navyše na nás pôsobia rôzne vplyvy v podobe rozmarného počasia, dažďa, odlietavajúcich kamienkov na ceste, alebo napríklad vysokých teplôt. Všetko musí zvládnuť nielen motorkárske oblečenie, ale aj topánky. Dnes si prejdeme, ako vybrať tie správne.

Kde budem jazdiť?

Spôsob jazdy je základný parameter pre výber vhodnej obuvi na motorku. Samozrejme pokiaľ jazdíte na vychádzky v blízkosti vášho bydliska iba v krásnom počasí, budete mať iné požiadavky na obuv ako cestovatelia či offroad enduro jazdci. Vždy si preto položte niekoľko základných otázok, aby ste lepšie filtrovali široký výber topánok:

  • Po akom povrchu sa budem väčšinu jazdy pohybovať?

  • Mám v pláne jazdiť aj za nepriaznivého počasia?

  • Patrím medzi obozretných jazdcov, alebo mám radšej svižnejšiu jazdu?

  • Budem sa venovať motošportu viac a mám v pláne jazdiť na okruhu, alebo sa zúčastniť enduro závodov?

  • Mám už nejakú predstavu o tom, ako by topánky mali vyzerať?

  • Mám už konkrétne požiadavky na bezpečnostné prvky?

Nohy v pohodlí aj v bezpečí

Máte jasno v tom, na aký účel topánky budete najčastejšie používať? Výborne. Teraz môžete prejsť k ďalšiemu topánku, a tým je bezpečnosť. Niektoré štýly jazdy si priamo žiadajú špeciálne ochranné prvky, pokiaľ teda jazdíte na okruhu, alebo si radi vychutnáte enduro štýl jazdy, budete zrejme hľadať topánky s väčším počtom ochranných prvkov. Základné požiadavky na motorkárske topánky:

  • Topánky by mali kryť členky, ideálne aj časť holene.

  • Niektoré topánky ponúkajú vymeniteľné časti v podobe podrážok, ochranných prvkov či spôn, vydržia vám preto ešte dlhšie.

  • Vodeodolné topánky budú mať dlhšiu životnosť.

  • Šité topánky vydržia dlhšie ako topánky s lepenou podrážkou.

  • Niektoré topánky ponúkajú kontrolu torzie, takže aj v prípade pádu bude chodidlo na svojom mieste.

Akú bude mať topánka konštrukciu?

V predchádzajúcom bode sme už načrtli požiadavku na bezpečie nôh, teraz ju ešte viac rozvinieme. U motorkárskych topánok platí, že čím vyššia topánka, tým vyššia ochrana pre chodidlá, členky aj prsty na nohách. Pri nehodách sú to práve dolné končatiny, ktoré najviac trpia. Kvalitné topánky sú preto základ. Keď zvolíte topánku, ktorá dobre padne a bude vysoká, pri prípadnom náraze sa nestane, že by sa z nohy vyzula. Konštrukciu preto voľte s čo najväčším dôrazom na bezpečnosť. Ak je štýl vašej jazdy športovejší, rozhodne voľte topánky, ktoré ponúkajú odnímateľné kovové pracky a bezpečnostné prvky.

Aký si prajem štýl?

Ak máte motorku v niektorom zo štýlov, väčšinou sa k nemu hodí špeciálny dizajnový rad topánok. Aj tu ale platí, že výber je skutočne široký a nie je dobré dať na prvý dojem z topánky. Nejedná sa o topánku, s ktorou budete robiť parádu. Tu vás zaujíma predovšetkým bezpečnosť a celkový dojem z výrobku, design je až na poslednom mieste. Keď si nemôžete vybrať, zvoľte topánky v klasickej čiernej farbe, ktoré sa hodia na každú príležitosť.

S cenou treba počítať

Cena motorkárskych topánok odráža ich kvalitu. Nie je to ako o iných odevov či značiek obuvi, kedy platíte za značku. V prípade motorkárskeho oblečenia je cena zodpovedajúca kvalite. Kupujete si vlastne produkt, na ktorý sa v prípade nečakanej situácie budete môcť spoľahnúť. Topánky sú tu preto, aby vás chránili pred nepriazňou počasia aj pred prípadným následkom nárazu. Tu sa rozhodne neoplatí šetriť. Hľadajte kvalitné materiály a bezpečnostné prvky.

Už viete, aké topánky na motorku sa pre vás budú hodiť najlepšie?