Kožené vs. textilné oblečenie: zhrnutie výhod a nevýhod

Moto oblečenie je na motorke pre bezpečnosť jazdca absolútne nevyhnutné. Práve s jeho pomocou sa vám podarí zmierniť následky prípadného pádu na minimum. Viete ale, kedy sa pre jazdcov hodí koža, a kedy je lepšie zvoliť textil? Prejdeme si výhody a nevýhody jednotlivých variantov.

Pre kožu: Vysoká ochrana proti predratiu

Jednou z najväčších výhod kvalitného koženého oblečenia je jeho veľká odolnosť proti predratiu. Po celú dobu jazdy tak máte na svojom tele skutočne kvalitný výrobok z hovädzej kože, ktorý chráni celé vaše telo. Vďaka tomu, že koža dobre nalieha na telo, sa navyše ochranné prvky vždy nachádzajú na svojom mieste a nehrozí ich posunutie. Koža je z hľadiska bezpečnosti a ochrany proti predratiu jasným víťazom, aj keď textilné výrobky s použitím moderných technológií dokážu už kožu takmer napodobniť. Koža je ale hlavne o štýle, stačí sa pozrieť na motorkára vo veste a hneď máte jasno.

Pre textil: Pohodlie za každého počasia

Textilné oblečenie je cenené najmä pre svoje pohodlie počas jazdy aj po zastavení. Je odolné proti dažďu aj vetru a po zastavení predstavuje prvok, ktorý jednoducho vyzlečiete alebo rozopnete. V prípade chladného počasia si pod textilné oblečenie môžete vziať ďalšie hrejivé vrstvy, keď je horúco, dáte si zase chladiacu vestu. Pod kožu toho predsa len veľa neoblečiete, pri textile máte veľa možností. Textilné oblečenie sa tiež skvele odvetráva, má na to aj špeciálne určené otvory.

Pre kožu: Nepremokne

Koža vám len tak nepremokne. Preto keď sa ocitnete v prehánke, alebo musíte prejsť búrkou, oblečenie to zvládne. Prírodná hovädzia koža vysokej kvality vás ochráni aj počas dlhšej jazdy v daždi. Textil má síce tiež dobré vlastnosti, na dlhší prejazd dažďom je ale vhodné cez neho obliecť nepremokavé motorkárske oblečenie v podobe kombinézy. Tú si v prípade potreby ihneď opäť uschováte do kufra, takže ani tu nebude problém.

Pre textil: Rýchlo schne a dobre sa udržuje

Textilné oblečenie sa proti koženému dá oveľa ľahšie udržiavať. Stačí jednotlivé kúsky vložiť do práčky bez bezpečnostných prvkov, a za pár hodín po vypraní máte oblečenie opäť suché a pripravené na použitie. Pokiaľ sa vám na textilnom oblečení vyskytne fľak, tiež ho ľahko vyperiete. Údržba kože potom vyžaduje špeciálne zaobchádzanie. Výhodou je, že koža sa vám len tak nepoškodí. Vyprať a vysušiť koženú kombinézu je však skutočne náročnejšie, preto tu vyhráva textil.

Pre kožu: Vysoká kvalita

Aj keď sa kvalita moderných textilných produktov skutočne každý rok zlepšuje, stále sa čo sa týka odolnosti proti predratiu s kožou rovnať nemôžu. Vysoká kvalita hovädzej kože je natoľko vyhlásená, že si stačí zaobstarať skutočne len jednu kombinézu, ktorá vám potom vydrží dlhé roky. Jazdíte tak v bezpečnom odeve, ktorý vás chráni najlepšie, ako dokáže.

Pre textil: Na cestovanie jedinečná voľba

Už teraz viete, že si na svojich cestách budete priať prejsť nielen našu krásnu krajinu? V prípade, že mierite do vzdialenejších štátov, sa radšej spoľahnite na textilné oblečenie. Jeho pohodlie a výborná údržba vám budú hrať do kariet aj počas dlhých ciest, kedy sa budete pohybovať v miestach, o ktorých ste si predtým len čítali. Textil s bezpečnostnými prvkami vás rozhodne nesklame. Svoje o tom vie amatérski aj profesionálni cestovatelia, ktorých v tomto oblečení nabehli tisíce kilometrov.

Zhrnutie na záver

Kožené oblečenie sa hodí najmä v prípade, že máte v pláne realizovať príjemné prechádzky v okolí svojho bydliska. Zvoliť ho môžete aj pre jazdu na okruhu, pretože odolnosť kože je v porovnaní s textilom väčšia. Textilné oblečenie sa hodí na enduro, na cestovanie, alebo na cesty, ktoré budete absolvovať aj v chladnejšom počasí. Obe varianty majú svoje pre a proti. Najväčšou výhodou kože je odolnosť proti predratiu, textil zase ponúka väčší komfort a pohodlie.

Kožené aj textilné oblečenie s bezpečnostnými prvkami predstavuje základ pre bezpečnú jazdu na motorke.