Moto bunda - desiatky podôb, ale len jedno pravidlo

Sadnúť na motorku bez prilby je nezodpovedné, bohužiaľ sa čoraz častejšie zabúda na kvalitné moto oblečenie. Nehľaďte len na dizajn, ale dajte šancu ochranným prvkom. U moto bundy to platí dvojnásobne.

Koža víťazí

Ponuka obchodov s vybavením pre motorkárov je pomerne bohatá a moto bundy sú k dispozícii v mnohých prevedeniach. Koža o sile niekoľkých milimetrov, slabá koženka, velúr, džínsovina alebo len obyčajný textil, ktorý sa ľahko predrie a má rovnaký efekt ako jazda v bavlnenom tričku. Veľa motorkárov namieta, že hovädzia koža je nepoddajná a pri dlhšej jazde nepohodlná, drie, tlačí a tesne nekopíruje telo a robí ho zbytočne mohutným a na pohľad neohrabaným. Kožené moto bundy ale zbierajú pochvaly predovšetkým na poli bezpečnosti.

Mínusové body mnohí pripisujú aj vyššej cene. Tá často atakuje hranicu päťtisíc a predstavuje tak jednu z najvyšších položiek. Na druhej strane si treba uvedomiť, že bezpečná jazda jednotlivca nie je zárukou, že sa nestanete účastníkom nehody. Je lepšie investovať a mať dobré a kvalitné vybavenie, ktoré vás pri kolízii ochráni. Moto bunda vám pri správnej starostlivosti môže vydržať aj viac ako desať rokov, ak sa nezmenia telesné miery.

Horší ako pancier

Moto bunda z kože má nespornú výhodu, ľahko sa do nej vkladajú chrániče chrbtice, krku, ramien alebo lakťov. To so sebou síce nesie ďalšie vydanie z peňazí a značný nekomfort, ale vďaka sile materiálu nie sú prechody tak poznať a nedrú na tele. Bunda sťaží a pohyb v nej bude o niečo náročnejší, ale pri páde môžu také drobnosti predísť vážnejším zraneniam. Prevencia sa podceňuje, ale pri jazde na motorke frčí.

To vám potvrdia aj mnohí záchranári. Výjazd k nehode, ktorá by s dobrým vybavením nemusela mať zďaleka také tragické následky, je pre nich nepochopiteľný. Je lepšie zaplatiť za moto bundu skutočnými peniazmi ako za nerozvážnosť vlastným zdravím.