Aký vodičský preukaz môže mať motorkár?

Máte základný prehľad o tom, čo môžete riadiť v prípade jednotlivých skupín? Pozrite sa na informácie, ktoré vám pripomínajú všetko.

Skupina AM

Prvé motocyklové papiere môžete vytvoriť vo veku 15 rokov. Táto skupina sa nazýva AM a je obmedzená konštrukčnou rýchlosťou motocykla, ktorá nesmie prekročiť 45 kilometrov za hodinu. Elektrický motor je obmedzený na maximálne 4 kW. Posun valcov motora je obmedzený na 50 cm3. Na riadenie tohto vozidla potrebujete iba akýkoľvek vodičský preukaz, s výnimkou skupiny T.

Skupina A1

Máte 16? Skvelé. V súčasnosti by ste mali mať kvalitnú obuv na motocykle aj moto oblečenie a nezabúdajte, že musíte mať kvalitné chrániče. Táto skupina sa vyznačuje limitom výkonu na 11 kW. Posunutie motora vnútorného spaľovania nesmie prekročiť 125 cm3. Dva roky vydávania karty môžete požiadať o rozšírenie skupiny A2.

Skupina A2

Od 18 rokov sa môžete stať vlastníkom vodičského preukazu A2. Výkon stroja je obmedzený na 35 kW, pomer výkonu a hmotnosti nesmie prekročiť 0,2 kW na kilogram. Môžete tiež riadiť motocykel, ktorý nebol upravený zo stroja s viac ako dvojitým výkonom. Ak máte túto skupinu v vodičskom preukaze, môžete automaticky riadiť A1 a AM.

Skupina A

Ak máte 24 rokov a nemáte žiadne predchádzajúce vodičské preukazy, môžete robiť dokumenty v kategórii A. Budete mať právo na riadenie akéhokoľvek motocykla bez obmedzení. Okrem toho môžete tiež riadiť štyri kolesá, ktorých výkon motora nepresahuje 15 kW a ktorých hmotnosť bez váhy nepresiahne 400 kilogramov. Máte výhodu, už máte vodičský preukaz. Ak máte kartu A2 najmenej dva roky, môžete urobiť A až do veku dvadsať rokov.

Malo by sa dodať, že vlastníci vodičského preukazu skupiny B majú tiež možnosť riadiť vozidlá AM a A1. Stroje, ktoré majú maximálny objem 125 cm3.